Tuesday, 2 June 2015

NTSE STAGE 2 PAPER 2015

61.    Assertion (A) : During eighteenth century France witnessed the emergence of a middle class.
          Reason (R) : The emergence of the middle class happened on account of royal patronage.
          (1) A is true, R is false.                                                                           
          (2) A is false, R is true.
          (3) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.    
          (4) Both A and R are true and R is the correct explaination of A.
Ans.  (1)
Sol.   The emergence of the middle class happened because of industrial revolution.

62.    Assertion (A) : The lives of pastoralists in India underwent dramatic changes under colonial rule.
         Reason (R) : In most areas the lands regularly used by pastoralists for grazing were taken over by the colonial state and given to select individuals for cultivation.
         (1) A is true, R is false
         (2) A is false, R is true
         (3) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
         (4) Both A and R are true and R is the correction explanation of A.
Ans.  (4)
Sol.   In most areas the lands regularly used by pastoralists for grazing were taken over by the colonial state and given to select individuals for cultivation.

63.    Assertion (A) : By the early twentieth century, America became the biggest supplier of wheat to Europe.
         Reason (R) : The expansion of the railways during the period greatly facilitated the transport of grain.
         (1) A is true, R is false
         (2) A is false, R is true
         (3) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
         (4) Both A and R are true and R is the correction explanation of A.
Ans.  (4)
Sol.   The spread of railways made it easy to, transport the grain from the wheat growing regions to the eatern coast por export.

64.    Match the following table and choose the correct response from the options given thereafter.
         Column-I                      Column-II
         A.  1910                         I.    Establishment of Tonkin Free School.
         B.  1930                         II.   Formation of French Indo-China.
         C.  1907                         III.  Completion of the trans-indo-China rail network.
         D.  1887                        IV.  Formation of the vietnamese Comnunist Party.
         (1) A-III, B-IV, C-I, D-II (2) A-IV, B-III, C-II, D-I
         (3) A-III, B-I, C-IV, D-I                                        (4) A-IV, B-I, C-II, D-III
Ans.  (1)

65.    Arrange the following Indian novels in accordance with their year of writing/publication
         a.  Indulekha
         b.  Rajasekhara Caritramu
         c.  Yamuna Paryatan
         d.  Pariksha-Guru
         (1) c, b, d, a                   (2) a, d, b, c                  (3) c, d, b, a                  (4) a, b, d, c
Ans.  (1)
Sol.   a.  Indulekha published in ® 1889
         b.  Rajasekhara Caritramu published in ® 1878
         c.  Yamuna Paryatan published in ® 1857
         d.  Pariksha-Guru published in ® 1882

66.    The main tentes of April Theses during the Bolshevik Revolution were :
          (1) Closing the war, shifting of banks, land polling by government.
          (2) Formation of labour government, bank nationalisation and land distribution.
          (3) Communits government, land fragmentation and merger  of banks.
          (4) Ending the war, bank nationalisation and land transfer.
Ans.  (4)
Sol.   April thesis were three demands of Lenin
          (1) Land to be transferred to the Peasants
          (2) Bank be Nationalised
          (3) World war first be brought to close.

67.    Mahatma Gandhdi changed his dressing style from  Western to Indian over a period of time. Match thsoe changes   as givne Column-I and Column-II and choose the correct response from the option given thereafter
          Column A                                               Column B                                              
A.    Suit                                                                  I. 1915
B.    Lungi-Kurta                                                     II. 1915
C.    Peasant Dress                                               III.1921
D.    Short Dhoti                                                   IV.1913

          (1) A-II, B-IV, C-I, D-III                                       (2) A-II, B-I, C-IV, D-III
          (3) A-III, B-IV, C-I, D-II (4) A-IV, B-III, C-I, D-II
Ans.  (1)
Sol.   l When Gandhiji went to London to study law as a boy of 19 in 1888, he dressed in a western suit.
          l In Durban in 1913, Gandhiji first appeared in a lungi and kurta.
          l On his return to India in 1915 he decided to dress like Kathiawadi peasants.
          l Only in 1921 he adopted short dhoti.

68.    In late 19th and early 20th centuries, nationalism captured the imagination of the Indian people through a variety of cultural processes. Which of the following was not a part of those processes ?
          (1) Rewriting history to show India’s continuous progress from the ancient to the modern times.
          (2) Creation of different images of Bharat Mata.
          (3) Recording, collection and publication of folk tales and folk songs.
          (4) Designing flags as inspiring symbols of nationalism.
Ans.  (1)

69.    Choose the correct response from the given options.
          Nomadic people move over long distances because
          (1) By temperament they do not like to settle down in any one place.
          (2) They constantly look for good pastureland for their cattle.
          (3) They follow a life style which is very different from the settled communities.
          (4) Economically they are too poor to own land.
Ans.  (2)

70.    Choose the correct response from the given options.
         In 19th century England grain production grew as quickly as the population because
         (1) Farmers used simple agricultural technology to greater effect.
         (2) Radical innovations were made in agricultural technology.
         (3) Larger and larger areas were brought under cultivation.
         (4) Increasing number of poor people found work as agricultural labourers.
Ans.  (1)
Sol.   In 19th century England grain production grew as quickly as the population because farmers used simple agricultural technology to greater effect.

71.    Choose the correct response from the given options.
         By the late 19th century Indians began searching for a national dress because they wanted to
         (1) Show that in terms of dress they were not inferior to the British.
         (2) Get rid of the blame of blindly aping the West.
         (3) Define the cultural identity of the nation.
         (4) Cultuarlly synthesize the traditions of the East and the West.
Ans.  (3)
Sol.   By the late 19th century Indians began searching for a national dress because they wanted to define the cultural identity of the nation.

72.    Choose the correct response from the given options.
         The unification of Germany in 1871, for a change, demonstrated.
         (1) The triumph of the democractic aspirations of the German middle class.
         (2) The fulfilment of the liberal initative to nation–building.
         (3) The power of the common people, das volk.
         (4) The dominance of the state power and conservatives success in mobilising nationalist sentiments.
Ans.  (4)
Sol.   The unification of Germany in 1871, for a change, demonstrated the dominance of the state power and conservatives success in mobilising nationalist sentiments.

73.    Choose the correct response from the given options.
         The formation of the ‘United Kingdom of Great Britain’ in 1707 meant, in effect.
         (1) Equal representation of all the British Isles in the British Parliament.
         (2) Recognition to the ethnic identities of the Welsh, the Scot and the Irish.
         (3) The cessation of conflicts between the Catholics and the Protestants.
         (4) The dominance of England on Scotland through the English supremacy in Parliament.
Ans.  (4)
Sol.   The dominance of England on Scotland through the English supremacy in Parliament.

74.    Choose the correct response from the given option.
         Many within the congress were initially opposed to the idea of non-cooperation because–
         (1) They did not think that British rule in Indian would collapse if Indians refused to cooperate.
         (2) They were not yet sure of Gandhiji’s ability to successfully lead a nationwide movement.
         (3) They were reluctant to boycott the council election scheduled for November 1920.
         (4) They did not agree with Gandhiji’s proposal to carry the movement forward in stages.
Ans.  (3)
Sol.   Many within the congress wre initially opposed to the idea of non-cooperation because they were reluctant to boycott the council election scheduled for November 1920.

75.    Choose the correct response from the given options.
         The main reason why the society of Revolutionary and Republican Women was set up during the French Revolution was because.
         (1) women wanted laws that would help improve their lives.
         (2) Women wanted the same political rights as men.
         (3) Women wanted their interests to be properly represented in the new government.
         (4) Women wanted access to education, training for jobs, and wages on par with men.
Ans.  (2)
Sol.   The main reason why the society of Revolutionary and Republican Women was set up during the French Revolution was because they wanted the same political rights as men.

76.    Assertion (A) : The El Nino, a cold ocean current flows along the coast of Peru during Christmas.
         Reason (R) : The presence of the El Nino leads to an increase in sea-surface temperatures and weakening of the trade winds in the region.
         (1) Both A and R are true and R explains. A.    
         (2) Both A and R are true but R does not explain A.
         (3) A is true and R is false.                                                                     
         (4) A is false and R is true.
Ans.  (4)
Sol.   The El Nino, a warm ocean current flows along the coast of Peru during Christmas.

77.    Assertion (A) : Air temperature decreases from the equator towards the poles.
         Reason (R) : As one move from the sea level to higher altitudes, the atmosphere becomes less dense and temperature decreases.
         (1) Both A and R are true and R explains. A.
         (2) Both A and R are true but R does not explain A.
         (3) A is true and R is false.                                                                     
         (4) A is false and R is true.
Ans.  (2)
Sol.   Air temperature decreases from the equator towards the poles because of varying insolation. Insolation is different at different areas because of inclination of earth from its vertical axis.

78.    Match List-I (local name of shifting cultivation) with List-II (States/Region) and select the correct answer using the code given below:
         List-I (Local name of shifting)                       List-II (States/Region)
         A.  Dahiya                                                           I.    Jharkhand
         B.  Kumari                                                           II.   Madhya Pradesh
         C.  Bringa                                                            III.  Odisha
         D.  Kuruwa                                                          IV.  Western Ghats
         (1) A-III, B-IV, C-II, D-I (2) A-II, B-IV, C-III, D-I
         (3) A-I, B-III, C-IV, D-II (4) A-I, B-IV, C-III, D-II
Ans.  (2)

79.    Assertion (A) : Most nuclear power stations in India have been constructed near sources of water.
         Reason (R) : Nuclear power stations require a great quantity of water cooling purposes.
         (1) Both A and R are true and R explains A.
         (2) Both A and R are true but R does not explain A.
         (3) A is true and R is false
         (4) A is false and R is true
Ans.  (1)
Sol.   Nuclear power stations require a great quantity of water cooling purposes.

80.    Assertion (A) : Peninsular rocks contain many reserves of coal, metallic minerals, mica and many othher non-metallic minerals.
         Reason (R) : Sedimentary rocks on the western and eastern flanks of the peninsula, in Gujarat and Assam have most of the ferrous minerals.
         (1) Both A and R are true and R explains A.
         (2) Both A and R are true but R does not explain A.
         (3) A is true and R is false
         (4) A is false and R is true
Ans.  (3)
Sol.   Ferrous minerals are found in igneous rocks.

81.    Which one of the following states has common borders with the least number of countries ?
         (1) Uttarakhand            (2) West Bengal           (3) Arunachal Pradesh (4) Sikkim
Ans.  (1)

82.    Match List-I (Rivers) with List-II (National Waterways) and select the correct answer using the code given below:
         List-I (Rivers)                                                   List-II (National Waterways)
         A.  Ganga                                                            I.    National Waterway No. 4
         B.  Brahmaputra                                                 II.   National Waterway No. 1
         C.  Godavari and Krishan                                   III.  National Waterway No. 5
         D.  Mahanadi and Brahmani                              IV.  National Waterway No. 2
         (1) A-I, B-II, C-III, D-IV (2) A-II, B-III, C-IV, D-I
         (3) A-IV, B-III, C-II, D-I (4) A-II, B-IV, C-I, D-III
Ans.  (4)

83.    Match List-I (Rivers) with List-II (Tributaries) and select the correct answer using the code given below:
         List-I (Rivers)             List-II (Tributaries)
         A.  Godavari                  I.    Lihit
         B.  Ganga                      II.   Koyana
         C.  Krishna                    III.  Wainganga
         D.  Brahamputra           IV.  Son
         (1) A-II, B-III, C-IV, D-I (2) A-II, B-I, C-III, D-IV
         (3) A-III, B-IV, C-II, D-I (4) A-I, B-III, C-IV, D-II
Ans.  (3)

84.    Arrange these hills/ranges from north to south direction
          I.     Zuskar Range
          II.    Shiwalik Range
          III.   Karakoram Range
          IV.   Ladakh Range
          (1) III, IV, I, II               (2) III, I, IV, II               (3) I, II, III, IV               (4) IV, III, I, II
Ans.  (1)

85.    Match List-I (Rivers) with List-II (Origin) and select the correct answer using the codes given below:
A.    Godavari                              I. Cardamom Hills
B.    Krishna                                II. Amarkantak Hills
C.    Narmada                              III. Nasik Hills
D.    Vaigai                                   IV. Mahabaleshwar

          (1) A-IV, B-III, C-I, D-II (2) A-III, B-IV, C-II, D-I
          (3) A-I, B-II, C-IV, D-III                                      (4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Ans.  (2)

86.    Assertion (A) : In India, most migrations have been from rural to urban areas.
          Reason (R) : The urban areas offer greater employment opportunities and better living conditions.
          (1) Both A and R are true and R explains A
          (2) Both A and R are true but R does not explain A
          (3) A is true and R is false                                                                     
          (4) A is true and R is false
Ans.  (1)
Sol.   Urban areas have more employment opportunities because of presence of industries and service sector units. Urban areas also have better living conditions because of the presence of numerous hospitals and educational institutions.

87.    Arrange these hills from west to east direction
          A. Khasi hills                B. Garo hills                 C. Naga hills                D. Jaintia Range
          (1) C, A, B, D                 (2) D, B, A, C                 (3) A, B, C, D                 (4) B, A, D, C
Ans.  (4)

88.    Assertion (A) : The Earth does not receive an equal amount of solar energy at all latitudes.
          Reason (R) : As one goes from low altitude to high altitude temperature decreases because atmosphere becomes less dense.
          (1) Both A and R are true and R explains A      
         (2) Both A and R are true but R does not explain A
          (3) A is true and R is fals                       
           (4) A is false and R is true
Ans.  (2)
Sol.   The Earth does not receive an equal amount of solar energy because of varied latitude, not because of altitude’s position.

89.    Match the vegetation zones in Column -I with the associated mean annual average temperature (in degree Celsius) in Column-II.
A.    Tropical                              I. 17C to 24C
B.    Sub-tropical                                      II. Above 24C
C.    Temperate                          III. 7C to 17C
D.    Alpine                                 IV. Below 7C


          (1) A-II, B-I, C-III, D-IV                                       (2) A-II, B-III, C-IV, D-I         
          (3) A-II, B-IV, C-III, D-I                                      (4) A-IV, B-II, C-III, D-I 
Ans.  (1)

Sol.  
        

90.    Match the given crops with their major producing areas shown on the map of India.
          A. Wheat
          B. Coffee
          C. Rice
          D. Tea
          (1) A-I, B-IV, C-III, D-II (2) A-I, B-II, C-III, D-IV
         (3) A-III, B-II, C-I, D-IV (4) A-IV, B-III, C-I, D-II
Ans.  (2)
Sol.   (I)   Himachal Pradesh, Uttarakhand and Uttar Pradesh are important for the production of wheat
         (II)  Coffee cultivation is confined to the Nilgiri in Karnataka, Kerala and Tamil Nadu.
         (III) In states like West Bengal and Odisha, three crops of paddy are grown in a year.
         (IV) Major tea producing states are Assam and hills of Darjeeling
        
91.    Which of the following statement/s is/are true about federal system ?
         a. All federations have a similar scheme of distribution of powers.
         b. The origins of different federations are dissimilar.
         c.  Federalism promotes unity at the cost of diversity.
         d.  Federalism promotes unity in diversity.
         (1) Only b                      (2) a and c                    (3) b and d                    (4) a, b and c
Ans.  (3)
Sol.   The origins of different federations are dissimilar as it is dicided by historical, cultural and political conditions of a country. Federalism promotes unity in diversity as it gives the chance to different communities to lead the government in their majority areas. 

92.    I do not contest elections, but I try to influence the political process. I have a specific policy agenda. I have no interest in seeking political power. Who am I ?
         (1) Bureaucracy            (2) Court                       (3) Pressure group       (4) Media
Ans.  (3)
Sol.   Pressure groups are organisations that attempt to influence government policies. But unlike political parties, pressure groups do not aim to directly control or share political power.

93.    Which of the following statements/s is/are true?
          a. India is among the bottom group of nations in the world when it comes to the representation of women in legislatures.
          b. Women in the Arab countries are most active in public life.
          c. India has lesser representation of women in legislatures as compared to Sub-Saharan Africa.
          d. The share of women in legislative assemblies in India is lower than that of their representation in Parliament.
          (1) a and b                    (2) b and c                    (3) a, b and d                (4) a, c and d
Ans.  (4)
Sol.  


        

94.    Which of the following issues has been most successfully addressed by the Indian democracy?
          (1) Social inequality    (2) Economic inequality                                   
        (3) Political inequality (4) Natural inequality
Ans.  (3)
Sol.   Political inequality has been most successfully addressed by the Indian democracy as every adult has got voting rights in India.  

95.    Match List I (Leaders) with List II (Political parties) and select the answer using the codes given below.
A.  E.M.S. Namboodiripad        a. Bahuian samaj party
B.  Sheikh Abdullah                  b. Telugu Desam
C.   N.T. Rama Rao                    c. Communist Party of India (Matrxist)
D.   Kanshi Ram                         d. Jammu & Kashmir National Conference


          (1) Ic                             IId                                 IIIa                                IVb
          (2) Ib                             IId                                 IIIc                                IVa
          (3) Ib                             IIc                                  IIIa                                IVd
          (4) Ic                             IId                                 IIIb                                IVa
Ans.  (4)
Sol.   I.   E.M.S. Namboodiripad was Chief minister of Kerala who belonged to Communist Party of India (Marxist).
          II. Sheikh Abdullah was Chief minister of Jammu & Kashmir who belonged to Jammu & Kashmir National Conference.
          III. N.T. Rama Rao belonged to Telugu Desam Party.
          IV. Kanshi Ram was founder of Bahujan Samaj Party.

96.    Economic growth is growth in
          (1) value of total output                                    (2) value of total investment
          (3) value of industrial output                            (4) value added of all sectors
Ans.  (4)
Sol.   G.D.P. is value of all final goods and services produced within the country.

97.    Mahatma Gandi National Rural Employment Guarantee Act aims at providing
          (1) employment to rural people in government offices.
          (2) 200 days of work/year in rural areas
          (3) 100 days of wage employment in a year to rural households
          (4) 365 days work in rural areas
Ans.  (3)
Sol.   Mahatma Gandi National Rural Employment Guarantee Act aims at providing 100 days of wage employment in a year to rural households.

98.    A landless worker in a village takes a king loan of two bags of rice from the village landlord. The condition is that she will repay the loan in two and half bags of rice at the end of one year. The interset paid equals
          (1) the difference between the money value of rice between now and at the end of the year.
          (2) 31.25 percent of the original amount of loan.
          (3) 25 percent of the original amout of loan.
          (4) the difference between the rates of interest charged by banks between now and at the end of the year.
Ans.  (3)
Sol.   Principal = 2 bags of Rice
          Amount =  bags of Rice
          Interest = Amount – Principal
               =  bags of Rice = 25 percent of the original amount (two bags) of loan.
99.    Non-market activity is
          (1) a state of unemployment
          (2) producing for self consumption
          (3) selling the products nearby temples
          (4) selling the products through the Regulated Market
Ans.  (2)
Sol.   Self consumption is not a market activity.

100.  A typical farmer’s capital includes tractor, turbines, plough, seeds, fertilisers, pesticides and cash in hand. Which of these combinations can be classified as working capital?
          (1) Tractor, turbines and plough
          (2) Seeds, fertilisers, pesticides and cash in hand
          (3) Plough, seeds, fertilisers and pesticides
          (4) Plough, seeds, fertilisers, pesticides and cash in hand
Ans.  (2)
Sol.   Raw materials and money in hand are called working capital. Unlike tools, machines and buildings, these are used up in production.